Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Prothesewissel

Borstprothesen kunnen na circa 10 jaar zorgen voor complicaties. Een prothesewissel biedt dan uitkomst. Bij deze ingreep vervangen we uw huidige borstimplantaten voordat ze voor problemen kunnen zorgen. Ook wanneer u last heeft van kapselvorming, voeren onze chirurgen een prothesewissel uit. Op deze pagina leest u meer over de behandeling, nazorg en kosten.

Plan een consult

Vertrouwen in Blooming

  • Veilige omgeving
  • Betrouwbare nazorg
  • Kwaliteit boven kwantiteit
  • Ervaren specialisten

Het behandeltraject

Hoe verloopt het behandeltraject van een prothesewissel?

Verdoving

Algehele anesthesie

Operatieduur

60 – 90 minuten

Hersteltijd

14 dagen

Als voorbereiding op de prothesewissel vindt er een gesprek plaats bij de behandelend plastisch chirurg, waarin wordt uitgelegd hoe een prothesewissel in zijn werk gaat. Hierbij bespreken we het gehele behandeltraject en wordt u uitgebreid geïnformeerd over de voor- en nadelen van een prothesewissel, de nazorg en worden de risico’s en mogelijke complicaties die aan de operatie verbonden zijn, besproken. Tevens wordt tijdens het gesprek vastgesteld of uw persoonlijke wensen passen bij uw uitgangssituatie. Het gaat er uiteindelijk om dat u tevreden bent en daarom willen we dat u goed nadenkt over het resultaat, de risico’s en de complicaties.

Daarnaast is er ruimte om uw vragen over een prothesewissel te stellen. Bij de keuze van borstimplantaten houden wij altijd rekening met uw wensen, uw figuur en de kwaliteit van uw huid. Wilt u geen siliconen protheses? In sommige gevallen is het mogelijk om de borsten te vergroten met eigen lichaamseigen vet ofwel lipofilling. Om voor lipofilling in aanmerking te komen heeft u voldoende eigen lichaamsvet nodig. Vraag uw behandelend chirurg naar de mogelijkheden.

Aan een consult zijn €100,- consultkosten verbonden. Deze worden in mindering gebracht op de uiteindelijke prijs van de behandeling.

Een prothesewissel vindt plaats onder algehele anesthesie en duurt gemiddeld één uur tot anderhalf uur. Via het oude litteken verwijdert de plastisch chirurg de oude prothese. Behalve bij implantaten die via de oksel zijn ingebracht. Heeft u last van kapselvorming? De chirurg haalt dit littekenweefsel weg. Wanneer de prothese is ingebracht, worden de insnedes zorgvuldig gehecht en afgeplakt met een pleister. Indien nodig worden de borsten verbonden met ondersteunend verband, wat bijdraagt aan het herstel. Er kan na de operatie wondvocht uit de wond komen. Om het wondvocht op de juiste manier af te voeren, worden er twee dunne slangetjes (drains) ingebracht. Wanneer er bijna geen vocht meer uit de wond komt, worden de slangetjes verwijderd. Dit gebeurt in de meeste gevallen de volgende ochtend. 

Uw borsten kunnen na een prothesewissel pijnlijk en gespannen aanvoelen. Enkele dagen na de operatie neemt de pijn geleidelijk af. Om het herstel van de borsten te bevorderen, hebben wij een aantal tips:

  • Draag de eerste zes weken na de ingreep dag en nacht een sportbeha zonder beugels. Deze beha krijgt u na de operatie van ons mee.
  • Vermijd de eerste zes weken na de ingreep elke vorm van intensieve lichaamsbeweging. Denk hierbij aan sporten of zwaar tillen.
  • Bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren blijven toegestaan. Deze zullen het herstel niet in de weg staan.

Tot enkele maanden na de prothesewissel kunnen de tepels extra gevoelig of juist minder gevoelig aanvoelen. Deze verschijnselen zijn normaal en verdwijnen over het algemeen na enkele maanden. Om ervoor te zorgen dat wij direct kunnen ingrijpen bij eventuele complicaties en om u te ontlasten in de eerste belangrijke uren na de ingreep, adviseren wij in de meeste gevallen om een nacht te blijven in het ziekenhuis. Ook als de kliniek gesloten is kunt u ons 7 dagen per week en 24 uur per dag bereiken via het ziekenhuis waar onze chirurgen afwisselend dienst hebben.

De eerste zes weken na een prothesewissel zijn de littekens gezwollen en rood. Na deze periode neemt dit geleidelijk af. In totaal duurt het genezingsproces van littekens een jaar tot anderhalf jaar. Om dit proces te bevorderen raden we u aan een goede littekencrème te gebruiken en uw littekens zoveel mogelijk uit de zon te houden.

Kapselvorming

Bij kapselvorming ontstaat er om de prothese littekenweefsel. Dit weefsel kan hard aanvoelen en kan er zelfs toe leiden dat u een prothesewissel moet ondergaan. Daarbij wisselen we niet alleen uw implantaten, we moeten uw borsten ook vrij maken van kapsels.

Risico’s prothesewissel

Een prothesewissel is een chirurgische ingreep. En dat brengt de bijbehorende risico’s met zich mee. Onder deze risico’s vallen de volgende complicaties:

  • Verandering van gevoel in en rond uw borsten
  • Nabloeding
  • Allergische reactie of infectie
  • Verplaatsing van de borstprothese

Door u zo goed mogelijk voor te lichten, minimaliseren we de kans op complicaties en verkleinen we de risico’s. Heeft u vragen over de risico’s van een prothesewissel? Neem dan gerust contact met ons op via 023 544 4974.

Wat kost een prothesewissel?

Bij Blooming Plastische Chirurgie begrijpen we dat de kosten van een prothesewissel een belangrijk onderdeel zijn van uw beslissing om deze behandeling te ondergaan. Daarom bieden wij prothesewissels aan tegen een redelijke prijs, met een focus op het leveren van hoogwaardige resultaten en een uitstekende patiëntenzorg.

De kosten voor een prothesewissel bij Blooming Plastische Chirurgie beginnen vanaf € 4.500,-. Dit is inclusief alle kosten die gepaard gaan met de behandeling, zoals de consulten, het chirurgisch team, de anesthesie en de nazorg. Het exacte bedrag kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de ingreep en uw individuele behoeften.

Ervaringsverhalen

Hij doorliep de hele ingreep rustig met mij

Service is uitstekend!

Veelgestelde vragen

Hoelang het resultaat van de ingreep zichtbaar blijft, is voor iedereen verschillend. Uw borsten zijn gecorrigeerd, maar het verouderingsproces in uw lichaam gaat wel gewoon door. Hierdoor kunnen uw borsten na verloop van tijd wat meer verslappen en gaan hangen. Ook zwangerschap en schommelingen in het gewicht spelen hierbij een rol.

In sommige gevallen hebben de borsten zo weinig borstklierweefsel dat het geven van borstvoeding niet lukt. Hebben uw borsten wel voldoende weefsel, dan heeft het plaatsen van een implantaat geen nadelige gevolgen voor het produceren van melk. Moeten wij tijdens de correctie het klierweefsel herverdelen of uw tepelhof verplaatsen, dan kan dit nadelig zijn voor het geven van borstvoeding.

Over het algemeen blijft het gevoel in uw borst hetzelfde. Het gebied waar het litteken komt, kan wel wat gevoelloos zijn. Het gevoel van uw tepel en tepelhof kan de eerste weken wel anders zijn, maar dit is in de meeste gevallen niet blijvend.