Borstimplantaten vervangen

Gepubliceerd: 8 augustus 2018
Laatst gewijzigd: 8 oktober 2020
Gepubliceerd: 8 augustus 2018
Laatst gewijzigd: 8 oktober 2020

Regelmatig duikt er een nieuwsbericht op over klachten rondom borstprotheses, zoals lekkende siliconen, gescheurde implantaten en inkapseling. Naar aanleiding van die berichten krijgen wij veel vragen van patiënten over wanneer borstimplantaten vervangen moeten worden. Het antwoord hierop verschilt per patiënt, maar we zetten de feiten even voor je op een rijtje.

Borstprotheses hoef je niet altijd te vervangen

Heb jij een borstvergroting of borstreconstructie ondergaan en vraag je je af of het nodig is om je borstimplantaten te laten vervangen? De siliconen borstprotheses van nu zijn kwalitatief hoogstaand maar het is alsnog goed om ze regelmatig te laten controleren. Veel vrouwen laten na een aantal jaar nieuwe prothesen plaatsen. Vaak gebeurt dit op eigen verzoek, omdat de patiënt bijvoorbeeld klachten heeft of niet meer tevreden is met het uiterlijk van de borsten.

Wanneer laat je borstimplantaten vervangen?

Redenen voor het laten vervangen van borstprotheses zijn bijvoorbeeld:

  • Lekkende borstimplantaten. Dit komt vooral voor bij protheses die voor of in de jaren 90 geplaatst zijn.
  • In principe vindt er altijd kapselvorming plaats bij een borstimplantaat, maar bij overmatige kapselvorming voelt de borst hard aan, vervormt deze en/of voel je pijn.
  • De borsten verslappen, waardoor het resultaat niet mooi meer is. Door een vervanging van de implantaten in combinatie met een borstlift krijg je weer mooie borsten.
  • Borsten veranderen van vorm, waardoor ze bijvoorbeeld verschillen in volume. Met nieuwe protheses maken wij je borsten weer even groot.
  • Je wilt grotere of juist kleinere implantaten laten plaatsen. Ook is het mogelijk om voor een andere vorm te kiezen: anatomisch (druppelvormig) in plaats van rond of andersom.

Neem bij klachten altijd contact op met de plastisch chirurg

Als je klachten hebt die ontstaan door je borstprothese, zoals pijn, een vreemde vorm of een hard gevoel in je borst, is het altijd aan te raden om een afspraak te maken met de plastisch chirurg. Deze bekijkt de klachten en je borst en adviseert je over eventuele vervolgstappen.

Ervaring met prothesewissel

Claire van Wiemooiwilzijn heeft een prothesewissel ondergaan bij Blooming. Ze is behandeld door plastisch chirurg Wouter van der Pot. Bekijk de video om te zien hoe zij de ingreep heeft ervaren.

Behandeling

In essentie lijkt de behandeling veel op de oorspronkelijke borstvergroting of borstreconstructie. Vooraf heb je een consult met de plastisch chirurg om je wensen en de behandeling te bespreken. Op de dag van de ingreep dien je nuchter te zijn, omdat je onder narcose gaat. De operatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Wanneer je wakker wordt, kun je wat pijn ervaren. Om dit te onderdrukken, krijg je pijnstillers.

Houd er rekening mee dat het een chirurgische ingreep is en dat je enkele weken nodig zult hebben om te herstellen van de operatie. Over het algemeen houden we je na de prothesewissel een nachtje in de kliniek ter observatie. Zo houden we het ontstaan van eventuele complicaties in de gaten.

Verschillen met een borstvergroting of -reconstructie

Bij een vervanging van de borstimplantaten bestaat er al een litteken van de eerste borstvergroting of -reconstructie. De chirurg maakt de incisie bij het vervangen van je implantaten indien mogelijk op dezelfde plek, zodat er geen nieuw litteken ontstaat. Hij haalt eerst de huidige prothese eruit via deze incisie, waarna hij de nieuwe inbrengt.

B-lite borstimplantaten

Bij Kliniek Blooming werken we met B-lite borstimplantaten. Dit merk staat bekend om zijn lichtgewicht protheses: met de tot wel 30% lichtere implantaten gaan je borsten minder hangen. Dankzij de hoge kwaliteit siliconen microbolletjes zijn ze zeer geschikt om te gebruiken voor borstvergrotingen, borstreconstructies en prothesewissels. Houd er rekening mee dat de B-lite borstimplantaten prijziger zijn.

Contact opnemen

Heb je last van klachten of ben je niet (meer) tevreden over je borstimplantaten? Neem dan contact op met Kliniek Blooming via 023 544 4974. Wij maken graag een afspraak met de plastisch chirurg voor je om je wensen en de mogelijkheden te bespreken.

 

 

Deel op Social Media:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

Gerelateerde artikelen

BIG-registratie
Blog

Wat is een BIG-registratie?

De plastisch chirurgen van kliniek Blooming Plastische Chirurgie  zijn BIG geregistreerd, dit vermelden we ook op de website. Nu vraag je je mogelijk af wat een BIG registratie is en waarom wordt dit vermeld? In Nederland is het sinds 2 april 2020 verplicht voor plastisch chirurgen en bepaalde andere zorgverleners om hun BIG-nummer te vermelden. BIG

Lees meer »
borstverkleining-blog
Blog

Bestaan de perfecte borsten?

Bestaan de perfecte borsten? Chirurg heeft ‘magische formule’ ontwikkeld voor de perfecte borsten. De perfecte borsten bestaan. En er is zelfs een wiskundige formule voor. De Londense chirurg Patrick Mallucci heeft de afgelopen vijf jaar gespendeerd aan het bepalen van de perfecte proporties voor het maken van het ultieme paar borsten.

Lees meer »