Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Zeldzame vorm van kanker bij borstimplantaten

Recent zijn er in het nieuws berichten verschenen dat er bij enkele vrouwen ALCL, een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker bij borstprothesen is geconstateerd. Dit bericht maakt veel vrouwen met borstprothesen ongerust en daarom willen wij u de benodigde informatie verschaffen.

ALCL en borstprothesen

Naar schatting heeft 1 op de 30 vrouwen in Nederland borstprothesen om de borsten te vergroten of om ze te reconstrueren na een borstoperatie. Na langdurig onderzoek door oncologen, radiologen én plastisch chirurgen is gebleken dat vrouwen met borstprothesen een verhoogde kans hebben op ALCL, een vorm van lymfeklierkanker. Deze vorm van kanker kan zich ontwikkelen in het lichaamsvocht of de kapselcontractie rondom de borstprothesen. Echter komt dit zeer zelden voor. Als 35.000 vrouwen van vijftig borstprothesen hebben, is er één met ALCL. In de leeftijd van 75 is dit aantal gestegen naar vijf vrouwen, dit heeft vooral met leeftijd te maken. De kans wordt geschat op 1 op de 35.000 en dit wordt 1 op 7.000 tegen de tijd dat vrouwen de leeftijd van 75 jaar bereiken. Ongeveer 90 procent van de patiënten met BIA-ALCL geneest na behandeling.

Standpunt kliniek Blooming

De kans op ALCL bij vrouwen met borstprothesen is erg klein. Het merk borstprothese heeft hier geen invloed op. Er is dan ook geen reden om uw borstprothesen preventief te laten verwijderen. Net als voor iedere vrouw (met of zonder borstprothesen) geldt: laat uw borsten regelmatig onderzoeken en als u veranderingen of bijzonderheden bemerkt, ga dan naar uw arts of naar uw plastisch chirurg. De Inspectie houdt toezicht op de kwaliteit en veiligheid van borstprothesen en op dit moment is de inspectie van oordeel dat borstprothesen gebruikt mogen worden en geen gevaar vormen voor uw gezondheid. Dit is gebaseerd op de informatie die vanaf begin 2017 beschikbaar is. Wij adviseren om bij twijfel uw arts raad te plegen maar voorzien geen problemen. Het is goed dat deze informatie bekend is, zodat indien nodig, plastisch chirurgen adequaat kunnen handelen. U als patiënt hoort op de hoogte gesteld te worden van alle risico’s en zodoende zullen wij u net zoals voorheen, volledig blijven informeren over de risico’s en complicaties bij plaatsing van borstprothesen. 

Lees hier of hier alle informatie over BIA-ALCL voor vrouwen met borstprothesen op de site van de NVPC.