Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Voordelen en nadelen borstreconstructie

Een borstreconstructie wordt niet bij Blooming uitgevoerd omdat de ingreep over het algemeen om medische redenen wordt uitgevoerd. Onze plastisch chirurgen die ook werkzaam zijn in het ziekenhuis zijn zeer ervaren op dit vlak en informeren u daarom graag over deze ingreep. De voordelen en nadelen van een borstreconstructie geven u een beter beeld van wat u kunt verwachten van de ingreep. Het is belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt en de voordelen en nadelen van een borstreconstructie voor uzelf goed afweegt.

  • Borstreconstructie direct of op een later moment
  • Het terugkrijgen van uw zelfvertrouwen
  • Vergoeding door uw zorgverzekeraar
  • Keuze uit verschillende soorten reconstructies

“Mijn behandelend plastisch chirurg Wouter van der Pot gaf mij mijn zelfvertrouwen terug door de reconstructie van mijn nieuwe borst.”

Directe of latere borstreconstructie

Er is geen haast bij het nemen van een beslissing over een eventuele borstreconstructie. Wanneer u er al in een vroeg stadium zeker van bent dat u een reconstructie wil, kan dit direct met de amputatie plaatsvinden. De directe reconstructie heeft als voordeel dat de gespaarde huid gebruikt kan worden voor het bedekken van de prothese. U kunt er ook voor kiezen om de reconstructie later uit te voeren. Wij adviseren u hierbij wel te wachten tot zes maanden na de borstamputatie. Hierdoor heeft uw lichaam voldoende tijd gehad om te herstellen. Wanneer er bij u sprake is van nabestraling, adviseren wij om de borstreconstructie in een later stadium plaats te laten vinden. Bestraling kan namelijk zorgen voor extra littekenvorming en pijnklachten. Wij raden dan ook aan om na de bestraling een jaar te wachten met de borstreconstructie.

Het terugkrijgen van uw zelfvertrouwen

Een borstamputatie kan van invloed zijn op uw zelfvertrouwen en zelfs de kwaliteit van leven beïnvloeden. Door het reconstrueren van een nieuwe borst krijgt u de mogelijkheid om uw zelfvertrouwen terug te krijgen. Het is belangrijk dat u een reëel verwachtingspatroon heeft over de borstreconstructie. Uw behandelend plastisch chirurg probeert tijdens de reconstructie om de borst qua vorm en grootte zo veel mogelijk te laten lijken op de gezonde borst. Houd er hierbij rekening mee dat er altijd verschillen zichtbaar blijven. De littekens zullen bijvoorbeeld altijd zichtbaar blijven en ook kan het gevoel van de borst anders zijn. Toch is 99% van de vrouwen die een borstreconstructie heeft ondergaan, tevreden over het eindresultaat. Ze voelen zich zekerder en krijgen langzaam hun zelfvertrouwen weer terug.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Een borstreconstructie wordt niet gezien als een verfraaiende ingreep, maar als een behandeling om de gevolgen van een borstamputatie te herstellen. De borstreconstructie wordt door de zorgverzekeraars dan ook vergoed vanuit het basispakket. Houd er hierbij wel rekening mee dat uw eigen risico moet worden betaald. Om verrassingen achteraf te voorkomen, kunt u voorafgaand aan de ingreep uw zorgverzekeraar raadplegen. De verzekeraar kan u precies vertellen of u in aanmerking komt voor de vergoeding. Op basis hiervan kunt u een afspraak maken bij de poli plastische chirurgie in het ziekenhuis voor een eerste consult om uw wensen en de mogelijkheden te bespreken.

Keuze uit verschillende soorten borstreconstructies

Een borst kan op verschillende manieren gereconstrueerd worden. Er bestaan twee hoofdvormen van de borstreconstructie:

  • Reconstructie met een borstprothese die onder de huid wordt aangebracht
  • Reconstructie met lichaamseigen weefsel van de buik of rug.

Naast de reconstructie van uw borsten is ook een tepelreconstructie mogelijk. Met behulp van huid en een stukje tepel van uw andere borst wordt er een nieuwe tepel gecreëerd. Samen met uw behandelend plastisch chirurg wordt de juiste methode van borstreconstructie met u besproken.