Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

In de Telegraaf: Brandwondenprof schrijft wereldplan

De Telegraaf 10 May 2017 door René Steenhorst

Paul van Zuijlen en zijn collega-arts Michelle Carrière bekijken de brandwonden op de benen van Henri Hieralal in het brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

De littekens van brandwondpatiënten over de hele wereld genezen beter dankzij een beoordelingsmethode van een Nederlandse plastisch chirurg.

Professor Paul van Zuijlen (47), bijzonder hoogleraar brandwondgeneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, ontwikkelde ruim tien jaar geleden richtlijnen waarmee de heftigheid van littekens na een vuur- of vloeistofverbranding preciezer ingeschat kunnen worden. Nú, tien jaar later, wordt Van Zuijlens ’littekenschaal’ ook gebruikt in de VS en Canada, Australië, China, de Filipijnen, Japan, Zweden en Zuid-Korea. In Groot-Brittannië geldt de Nederlandse richtlijn sinds kort zelfs als standaard voor het analyseren van littekens. Bij deze methode geeft zowel de patiënt als de arts een oordeel in scores over onder meer de pijn, roodheid, jeuk en zwelling van littekens. Littekens zijn de afgelopen jaren een omvangrijk probleem geworden in de zich almaar verbeterende genezing van brandwonden, stelt Van Zuijlen. „Veertig jaar geleden stierven de meeste patiënten na een heftige verbranding, meestal aan de bijkomende infecties. Nu is met de inzet van antibiotica de behandeling van zelfs heel grote brandwonden zó goed, dat veruit de meeste patiënten overleven. Maar grote huidoppervlakten die zijn genezen, laten veelal grote littekens na. En daar ligt nu de uitdaging.” Grote, bobbelige littekens worden door patiënten niet alleen als ontsierend ervaren, ze beperken vaak ook de bewegingsvrijheid. Soms zodanig, dat verbrande huid tot een pantser is verworden. “Als een arts het litteken van de patiënt beter begrijpt, en dát kan met deze methode, dan is hij tot een betere behandeling in staat”, zegt professor Van Zuijlen, turend door het raam van een vakantiehuisje aan het Lauwersmeer. „Ineens kwam in mij boven dat we als artsen niet moesten accepteren dat de patient weliswaar geneest van zijn verbranding, maar ten onder gaat aan het verdriet over zijn littekens die het leven letterlijk verminken.” De Beverwijkse brandwondbehandelaar schreef wat adviezen op papier, die nu in steeds meer landen als richtlijn gelden voor ’betere littekens’ na verbrandingen, zuurbijt, ongevallen en inmiddels ook de gevolgen van vleesetende bacteriën. „Want ook die geven littekens.” Afgelopen vrijdag sprak Paul van Zuijlen op het congres van de British Burns Association in Londen. Daar werd het startsein gegeven voor een verdere verbetering van Van Zuijlen’s POSAS-methode (’Patiënt and Observer Scar Assesment Scale’).