Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Alternatieven voor (siliconen) borstimplantaten 

Voor wie een borstvergroting overweegt, zijn borstimplantaten de meest gebruikte techniek met het meest voorspelbare resultaat. Door de recente berichtgeving over de mogelijke complicaties bij borstimplantaten is de vraag naar alternatieve manieren om borsten te vergroten groot. Een alternatief met dezelfde resultaten is er helaas (nog) niet, maar in dit artikel leggen we alternatieven zoals lipofilling van de borsten en zout water gevulde protheses uit.

Lipofilling

Lipofilling is een techniek waarbij er vetweefsel van de ene plek wordt verplaatst naar een andere plek op het lichaam. Het vet wordt met behulp van liposuctie onder hele lage druk ergens weggehaald, zodat de vetcellen in tact blijven, en vervolgens elders in gespoten. Vetcellen zijn levende cellen en moeten op de plek waar ze ingespoten zijn binnen 72 uur nieuwe bloedvoorziening hebben om te kunnen overleven. Voordeel van het injecteren van eigen vetweefsel is dat het geen lichaamsvreemd materiaal is en de kans op immuun gerelateerde reacties van het lichaam daarmee is uitgesloten. Daarnaast is er voor het injecteren van het vet geen grote opening in de huid nodig waardoor de littekens verwaarloosbaar zijn en voelt en oogt de borst natuurlijk en zacht aan. Toch heeft lipofilling ten op zichtte van het plaatsen van borstimplantaten ook een aantal nadelen. Zo is de voorwaarde voor het ondergaan van lipofilling dat er genoeg vetweefsel is om te verplaatsten; voor personen met een lage BMI betekent dit dat lipofilling geen optie is. Bij het oogsten van vet op plekken waar weinig vet aanwezig is bestaat het risico dat er deukjes of onregelmatigheden achterblijven. Daarnaast is een goede doorbloeding cruciaal voor het getransplanteerde vetweefsel om te overleven, dat maakt lipofilling voor rokers ook geen goede optie. De overlevingskans van de getransplanteerde vetcellen varieert en maakt daarmee de uitkomst van de ingreep onzeker. Een realistische verwachting is dat ongeveer de helft van de getransplanteerde vetcellen overleven. Het uitscheiden van de vetcellen die de ingreep niet hebben overleefd, duurt ongeveer 3 maanden. Zo kan het dus zijn dat het resultaat direct na de ingreep spectaculair is, maar vrij snel in effect afneemt. Dat betekent in de praktijk dat er vaak, om het gewenste volume en resultaat te behalen, meerdere ingrepen dienen te worden uitgevoerd. Het injecteren van grote hoeveelheden vet verlaagt de overlevingskans omdat er niet genoeg bloedvoorziening is om al dat vet te laten overleven. Bovendien kunnen vetcellen die de transplantatie niet overleven inkapselen en leiden tot zogenaamde oliecystes, welke je als knobbeltjes kunt voelen in de borst. Je kunt met vet dus nooit in één keer veel volume winnen, zelfs met meerdere operaties kun je doorgaans net een cupmaat winnen. Omdat er meerdere operaties nodig zijn, is de behandeling daarmee ook een stuk prijziger dan een borstvergroting met een prothese.

Tot slot kan ingespoten vet op een röntgen foto van de borst zichtbaar zijn als kleine kalkspatjes. Deze kalkspatjes zijn welliswaar goed te onderscheiden van de kalkspatjes die je ziet bij een voorstadium van borstkanker en dus ook wezenlijk iets anders (je kunt van lipofilling geen borstkanker krijgen), maar het is altijd raadzaam om te melden dat je vetinjecties in de borst gehad hebt als er een röntgen foto van de borsten wordt gemaakt. Bij Blooming Plastische Chirurgie werken we met een gesloten ‘power-assisted’ liposuctiesysteem. Hiermee wordt de kans op infecties verlaagd en de overlevingskans van het getransplanteerde vet verhoogd.

Zoutwater gevulde implantaten

Een ander alternatief voor siliconen gevulde protheses zijn protheses die zijn gevuld met een fysiologische zoutwateroplossing. Het voordeel van deze protheses is dat als ze lek zijn er alleen zout water het lichaam in lekt, wat geen kwaad kan. De reden dat ze toch niet veel gebruikt worden is dat ze zich anders gedragen dan siliconen protheses: het volume zakt sneller omlaag, waardoor vulling van de bovenpool van de borst moeilijker is (terwijl dat in veel gevallen juist een belangrijk argument voor een borstvergroting is). Bovendien voelen ze minder zacht aan en geven ze meer plooivorming. De buitenkant van de prothese is evengoed van siliconen gemaakt. Zoutwater gevulde implantaten geven evenveel kans op complicaties als siliconen implantaten. Klachten als dat van Breast Implant Illness worden net zo vaak beschreven bij patiënten met zoutwater gevulde protheses als bij patiënten met siliconen gevulde protheses. Dat komt omdat een eventuele immuun gerelateerde reactie van het lichaam los staat van lekkage en in zeldzame gevallen op kan treden als iets lichaamsvreemd in het lichaam wordt geïmplanteerd.

Tijdelijke fillers

Er zijn momenteel geen kwalitatief goede tijdelijke fillers op de markt om echt volume mee te creëren in het lichaam, zoals borsten of billen. Permanente fillers zijn in Nederland verboden. De kans op complicaties na het injecteren van permanente vulmiddelen is zeer groot. Wij raden het gebruik van lichaamsfillers dan ook af.

Conclusie

Concluderend zijn er alternatieven beschikbaar voor borstimplantaten, maar zijn ook die ingrepen niet geheel zonder nadelen of kans op complicaties. Elke operatie kent bepaalde risico’s, welke wij bespreken tijdens een persoonlijk consult.

Bij Blooming Plastische Chirurgie staan veiligheid en transparantie voorop. Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, beantwoorden wij deze graag. Mail je vraag naar info@bloomingpc.nl.